AFLYST

”Stigma” præsenteres i et dobbeltprogram sammen med ”Engel”. Billetten gælder til begge forestillinger.

Kitt Johnsons gådefulde ikoniske solo "Stigma" har i 2019 intet mindre end 20 års jubilæum – og det fejrer Bora Bora ved at give publikum mulighed for at se eller gense det unikke værk.

Med en ekstrem kropskontrol og indlevelse transformerer Kitt Johnson sig for øjnene af publikum. Det er foruroligende, intenst, inciterende – mødet med det stigmatiserede menneske i et nøgent og vibrerende rum.

"Stigma" er en mørk gådefuld solo, hvor lyde, lys og bevægelse skaber et dramatisk intenst udtryk, som appellerer til følelserne og intellektet. Forestillingen tematiserer det medfødte, det selvvalgte, det tilføjede – det brændemærke, der adskiller det ene menneske fra de andre.

"Stigma" er skabt af en ener på den danske performancescene, koreograf og danser Kitt Johnson. Gennem mere end 25 år har hun skabt et særegent innovativt, minimalistisk og stærkt ekspressivt univers, der udforsker de dybeste lag af den menneskelige eksistens. "Stigma" havde urpremiere i 1999, hvor værket blev indstillet til en Reumert. Værket har for alvor været med til at slå Kitts navn fast på den internationale dansescene, og har i årenes løb turneret verden over - i både Europa, Asien og Nordamerika. "Stigma" taler stadig i dag til noget dybt inderst inde hos publikum.

I forbindelse med at "Stigma" modtog præmieringen fra Statens Kunstfond fulgte følgende ord med om værket (her et uddrag af fondens begrundelse):
“Foruroligende, inciterende, ætsende sig ind på nethinden, man har fået et brændemærke i sindet, når man går ud… med Kitt Johnsons totale indlevelse og særprægede udstråling bliver det alles – menneskets – historie og tunge gang på jorden. Det stigmatiserede menneske. Absurd… grotesk… chokerende…. En moderne grafik af Palle Nielsen og en klassisk blanding af Hieronimus Bosch og Pieter Breughel på samme tid.”

Anmeldelser

"Forstyrrende transformationer drevet af indre tilstande ... elegant, fantasmagorisk minimalt."
Deborah Jowitt, The Village Voice, USA, 2003

Mange koreografer trækker nu frit på forskelligartede teknikker. Et fint eksempel på en sådan eklekticisme kunne ses i hos Kitt Johnson fra Danmark, der kombinerede europæisk ekspressionisme med japansk butoh dans i Stigma.”
- Jack Anderson, New York Times, der placerede "Stigma" på New York Times Top 10 liste over store danseoplevelser i 2003.

"En spændende solo om isolering og forfølgelse. Johnson gentager aldrig sig selv, og som soloartist ved hun, hvordan hun bruger lys og lyd til at teatralisere enhver bevægelse, som hendes muskuløse krop skaber. Håber hun vender tilbage."
- Glenn Sumi, NOW Toronto, der placerede "Stigma" på magasinets Top 10 liste i 2004.

”Sjælden er koreografen, der kan sige meget med meget lidt.”
- Anna Kisselgoff, New York Times.

”Stigma præsenterer en skabning af en slags jeg ikke har set før (…) Det buldrende, våde lydbillede holder dig på kanten med dine øjne på Johnson, da det fik mig til at føle, at hun kunne sprinte lige fra scenen og ind i publikum hvert øjeblik det skulle være. Johnsons utrolige kropskontrol og unikke manipulation af kostumering vidner om hendes enorme verdensomspændende succes.”
- Deanne Kearney, Mooney on theatre, Canada, 2018.

”Dette spændende værk er meget europæisk… Johnsons cerebrale koreografi indeholder tidens visdom og er som af en anden verden, endda dyrebar i sin præsentation. Der er en delikatesse og lune over hendes arbejde, der bare ikke er en del af en nordamerikansk æstetik. ”
- Paula Citron, The Globe and Mail, Canada, 2004.

Om Kitt Johnson

Koreograf og danser Kitt Johnson er en ener på den danske danse- og performancescene. Gennem mere end 25 år har hun udviklet sit særegne kunstneriske univers: minimalistisk, ekspressivt og innovativt. Hendes arbejde er karakteriseret ved en ekstrem kropskontrol og en enestående fornemmelse for enkle, men effektive sceniske virkemidler, hvormed hun skaber intense fysiske billedtransformationer, der udforsker de dybeste lag af den menneskelige eksistens.

Kitt Johnsons baggrund er inden for atletik på eliteniveau, moderne og ny dans, contact improvisation, butoh, marshall arts og tysk ekspressionistisk teater.

Website: www.kittjohnson.dk