Danmarkspremiere på Simon Steen-Andersens storværk Inzenierte Nacht / Staged Night fra 2013.

SPOR Festival fejrer sit 10-års jubilæum i 2015 og har inviteret en af dansk musiklivs mest fremadstormende kunstnere, komponisten Simon Steen-Andersen, med som gæstekurator. Simon modtog Nordisk Råds Musikpris i 2014.

Indenfor teater er det kutyme, at man bruger iscenesættelse og produktion på scenen til at opdatere værker fra fortiden. Ofte flyttes handlingen til en anden tid og sted, roller omdefineres og historien vinkles. I teaterstykker ændres teksten endda også ind i mellem gennem nedskæringer, omfordeling af scener, indskydninger eller parallelle fortællinger.
Der kan være mange grunde til at bevare en autentisk og historisk begrundet opførelsespraksis hvad angår opførelse af musikalske værker. Men hvis vi antager, at komponister har skrevet og skabt deres værker for en moderne lytter og har spillet på de forventninger og erfaringer, der har hørt den pågældende tid og sted til, giver det så ikke også mening at varetage den strategi i teatret og altså forsøge at opdatere musikken til i dag, tilpasse den de forventninger og erfaringer, som siden har ændret sig væsentligt, og dermed radikalt re-orientere den mod nutidens lyttere?

Staged Night / Inszenierte Nacht påtager Simon Steen-Andersen sig rollen som instruktør og scene-designer, men udover blot at arrangere scenen og lyset for en musikalsk opførsel, arbejder han med begrebet "indre-musikalsk iscenesættelse" – ved at forstærke , understrege og opdatere de ideer, foreninger og referencer, som i forvejen er tilstede i de historiske stykker.
Med enkle midler og med en humoristisk virtuositet, samler han fire berømte værker af klassiske komponister, hvilke alle relaterer sig til temaet "nat":

- J.S. Bach, “Schlummert Ein” fra kantaten “Ich Habe Genug”
- Schumann’s “Träumerei”
- ”Der Hölle Rache”, den berømte arie af ”Nattens Dronning” af Mozart
- Ravel’s “Scarbo” from “Gaspard de la Nuit”, det berygtede og næsten uspillelige klaverstykke, baseret på et digt af Aloysius Bertrand, som beskriver en dæmon, der hjemsøger menneskene i deres søvn.

Opføres af ensemble Ascolta

Støttet af Nordisk Kulturfond og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal som del af projekt ‘Staging New Nordic Music at SPOR 2015’.

Med venlig støtte fra Ernst von Siemens Musikstiftung.

I samarbejde med Bora Bora and Göethe-Institut Dänemark.

BEMÆRK
Efter koncerten inviterer SPOR og Edition S til afslutningsreception i Bora Boras foyer.

 

Om Simon Steen-Andersen

Simon Steen-Andersen (f. 1976) er en Berlin-baseret komponist, performer og kunstner, der arbejder i feltet mellem instrumental musik, elektronik, video og performance med alt fra symfoniorkester og kammermusik (med og uden multimedia) til iscenesættelser, solo performances og installationer. Værkerne omfatter ofte forstærket akustiske instrumenter i kombination med sampler, video, simple hverdagsting eller hjemmelavede konstruktioner.

Simon Steen-Andersen modtaget adskillige priser og legater - senest den Nordisk Råds Musikpris og SWR Orchestra-prisen i 2014 samt Carl Nielsen-prisen og Kunstpreis Musik fra Akademie der Künste i Berlin 2013.

Siden 2008 lektor på komposition ved Det Kongelige Musikkonservatorium i Århus, i 2013-2014 gæsteprofessor ved Norges Musikkonservatorium i Oslo og i 2014 lektor ved Darmstädter Ferienkursen für neue Musik.

www.simonsteenandersen.dk

www.ascolta.de

www.sporfestival.dk