- face the blackness

NOIR? er en udflugt ind i den flygtige og foranderlige identitet og et forsøg på at redefinere forholdet til vores rødder. Værket stiller også spørgsmålet: Hvad vil det sige at være sort?

Forestillingen havde premiere i Helsinki på Zodiak – New center for dance i november 2013. Alle forestillinger var udsolgt, og NOIR? fik fremragende anmeldelser.

NOIR? tager fat i spørgsmål om identitet, eksklusion, ulighed, skam og det at redefinere sit forholdet til sine rødder set fra fire afro-finske kunstneres synspunkt. Værket er det første af sin slags på den finske dansescene. Forestillingen samler de eneste tre nuværende sorte finske professionelle dansere; koreograf Sonya Lindfors og danserne Ima Iduozee og Esete Sutinen. Sammen med rapmusikeren Gracias vil ensemblet redefinere det at være finsk eller europæisk. Hvem er jeg som sort europæer, sort finne eller sort finsk kvinde? Hvad er mit forhold til mine rødder i Afrika? Hvordan forholder jeg mig til evigt eksisterende fordomme, og hvordan kan jeg fremme åbenhed?

Stykkets tema er aktuelt i Finland såvel som herhjemme både politisk og for de fire performere. Finanskrisen og depressionen har ført til stor fremgang for højreorienterede partier, populisme og xenofobi over hele Europa. På samme tid vokser en ny generation af farvede europæere op. Verden forandrer sig, kunstscenen forandrer sig, og alt omkring os er i oprør. Lindfors vil adressere disse problemstillinger som sort kunstner og kvinde uden at pakke det ind. "Tiden kræver en kunstnerisk intervention for at skabe en diskussion om emner som intolerance, racisme, had og social segregation."

 

Sonya Lindfors (1985) er koreograf (Master of Arts), danser og instruktør - født i Helsinki. Hun har arbejdet som freelancer på den finske dansescene siden 2001, og har bred erfaring med blandt andet musicals, street dance og reklamer, såvel som contemporary dance og musikvideoer. I 2013 arbejdede Lindfors med Helsinki Dance Company og to andre ensembler. Lindfors er desuden grundlægger og producerende kunstnerisk leder af UrbanApa – urban arts festival.

Tilbage til Bora Bora Platform