Den 5. december afholdes der en særlig 10 timers event på Bora Bora fra kl. 9.00 til 19.00. Der er gratis adgang – billet kan bestilles. Læs mere længere nede.

HANNAH ARENDT FRISE

30 OPLÆSERE 1 BOG 200 SIDER
3 KOMPONISTER 10 TIMERS LIVEMUSIK
2 TEGNERE 30 METER TEGNING

Den 5. december vil ABER DABEI markere, at det i år er 45 siden politologen og filosoffen Hannah Arendt, en af det 20 århundredes mest indflydelsesrige tænkere, døde. Vi gør det med en maratonoplæsning af tredjedelen af Arendts hovedværk, “Totalitarismens oprindelse”, og sætter dermed fokus på hendes afgørende bidrag til at forstå de totalitære tankers oprindelse, tiltrækningskraft og fare.

“Totalitarismens oprindelse” blev i 2017 – umiddelbart efter indsættelsen af Donald Trump som præsident – udsolgt på amerikansk Amazon. Arendts tekst taler ind i de senere års politiske udvikling i Europa og USA, og man kan hertil tilføje udviklingen i Rusland, Kina og flere lande i Sydamerika. Ligeledes taler hun ind i mekanismer, forordninger og ensomhed, der kendetegner pandemiens særlige nye form for virkelighed.

“HANNAH ARENDT FRISE” bliver et event, der strækker sig over 10 timer. En gruppe på omkring 30 århusianere, et udsnit af Aarhus’ befolkning, læser Arendts tekst, understøttet af tre komponister, der reagerer improvisatorisk på tekstens indhold og oplæsernes rytme, tempo og modulation. Komponisterne, der har tilknytning til Aarhus, er: Kristian Hverring, Marcus Aurelius Hjelmborg og Rosanna Lorenzen.

Arendts værk går fra at være en individuel læseoplevelse til at blive en fælles handling. Man kan sige, at det rum, der skabes, ikke vil kunne glemmes igen. Et rum, der desuden understøttes af et værk, som de to tegnere Sonja Winckelmann Thomsen og Johanne Helga Heiberg Johansen skaber i løbet af de 10 timer. Her flettes forskellige indtryk fra dagen sammen med Arendts begreber i en 1,5 x 30 meter frise.

BILLETTER:
Gratis adgang. Billetter kan bestilles forud, hvis det ønskes.
De gratis billetter kan bestilles ved at sende en mail med ønsket antal billetter og ankomsttidspunkt til [email protected]

Produceret af ABER DABEI i samarbejde med BORA BORA og Forlaget KLIM

Petra Berg, kunstnerisk leder af ABER DABEI

“Vi befinder os i en tid, hvor totalitarismen ikke længere kun er på fremmarch, men er flyttet ind i Europa, og er blevet acceptabel på en måde, der ikke er set siden 1930erne.
Jeg drømmer om, at vi med HANNAH ARENDT FRISE kan skabe et levende rum, hvor en tankevækkende og intelligent tekst udfolder sig på en imødekommende måde. En form for folkeoplysning, der skaber fællesskab og håb, i en tid som de fleste af os oplever som usikker og vanskelig at navigere i. Og som bliver et opråb for folkestyret og for det enkelte menneskes ret til at leve som et værdifuldt individ – et handlende menneske, der ikke reduceres til en ting.”

Om Hannah Arendt

Født i 1906. Uddannet i filosofi, teologi og klassisk filologi. Elev af Karl Jaspers og Martin Heidegger.
Betegnede sig selv som politisk teoretiker og var inspireret af eksistentialismen. Grundet sin tysk-jødiske afstamning var hun nødt til at forlade Tyskland efter den nazistiske magtovertagelse i 1933. Hun bosatte sig efterfølgende i USA.

Hendes mest kendte værk er Totalitarismens oprindelse (1951), hvor hun analyserer den moderne totalitære stats væsen, nazismens og stalinismens fællestræk og antisemitismen i Europa. I The Human Condition (1958) skriver hun om politik som den vigtigste form for menneskelig handlen. I Eichmann i Jerusalem (1963) skriver hun om retssagen mod topnazisten og krigsforbryderen Adolf Eichmann, som hun dækkede for magasinet The New Yorker. Hun døde i 1975.

I en fuldkommen fiktiv verden behøver nederlag ikke at blive registreret, imødekommet eller husket; ja, selve spørgsmålet om, hvorvidt noget faktuelt findes, afhænger af, om der findes en ikke-totalitær verden.
Hannah Arendt

Om ABER DABEI

ABER DABEI blev stiftet i 2015 af instruktør Petra Berg.

Fra base i Danmark arbejder vi internationalt og interkulturelt med kunstnere fra forskellige discipliner: teater, dans og performancekunst, musik- og lydkunst, billedkunst og litteratur m.fl.

I ABER DABEI åbner og undersøger vi nye scenekunstneriske formater. Hver produktion er resultat af et tæt samarbejde mellem de medvirkende og baseres på grundige research- og udviklingprocesser.

Vi arbejder med stærkt sansebårne udtryk, hvor krop, visualitet, lyd og tekst indgår på lige vilkår, og hvor scenerummet selv gentænkes og defineres på ny fra projekt til projekt. Publikum vil kunne møde – og ofte interagere med – de færdige værker, ikke blot i teatret, men også i offentlige rum eller private lejligheder. I rent virtuelle rum eller installeret i gallerier.

Med ABER DABEI bearbejder og udfolder vi eksistentielle spørgsmål og strømninger i vores samtid. Grundstoffet findes i filosofiske, skønlitterære og politiske tekster. Gennem personlige interviews og research i dokumentarkilder. I dialog med ny forskning. I fiktion og i virkelighed.

ABER DABEI kunne Bora Boras publikum senest opleve i efteråret 2019 med forestillingen “Utopias Lost And Found” under Aarhus Festuge.

Credits

IDÉ & KONCEPT
PETRA BERG

INSTRUKTION
PETRA BERG
LISBETH SONNE ANDERSEN

OPLÆSERE
LISBETH SONNE ANDERSEN
KASPER DAUGAARD POULSEN
OG 28 ÅRHUSIANSKE BORGERE

KOMPONISTER/LIVEMUSIKERE
KRISTIAN HVERRING
MARCUS AURELIUS HJELMBORG
ROSANNA LORENZEN

TEGNERE
SONJA WINCKELMANN THOMSEN
JOHANNE HELGA HEIBERG JOHANSEN

LYS
KARSTEN NISBETH

GRAFISK FORM
SONJA WINCKELMANN THOMSEN

PR
WINNIE HANDBERG

KOORDINATION
PETRA BERG
LISBETH SONNE ANDERSEN

MUSIKKOORDINATION
KRISTIAN HVERRING

PRODUKTION
ABER DABEI

I SAMARBEJDE MED
BORA BORA
FORLAGET KLIM

STØTTET AF
AARHUS KOMMUNE