Pressemeddelelse, Bora Bora

Kassandra Production urpremiere på Bora Bora 21. januar 2020

Rovdyret under masken: The Soul Catcher

En narcissistisk personlighedsforstyrrelse kan være katastrofal for omgivelserne, når en mægtig verdensleder f.eks. tramper rundt i vores verdensorden som en gal elefant. Endnu farligere er det, hvis rovdyret først viser tænder, når man er havnet i nær relation med en narcissist. Sådan et psykisk voldsforhold er kimen til performancekunstneren Annika B. Lewis og Kassandra Productions mest personligt funderede forestilling til dato: THE SOUL CATCHER.

Psykisk vold rykkede i foråret 2019 markant op på den danske dagsorden, da den for første gang fik en selvstændig paragraf i Straffeloven. Det Kriminalpræventive Råd kører netop nu ‘Ræk ud‘-kampagnen for at af-tabuisere og forebygge psykisk vold i parforhold.

Også kunsten beskæftiger sig nu med emnet. THE SOUL CATCHER hedder Kassandra Productions kommende forestilling – den mest personlige til dato, da den blandt andet baserer sig på performancekunstner og instruktør Annika B. Lewis’ egne oplevelser og erfaringer i et forhold med psykisk vold. Med slaglinjen ‘Demaskering af det moderne rovdyr’ er der er lagt op til en visuel, forførende og dybt forstyrrende teaterperformance om manipulation, kontrol og magt.

Fokus er på Narcissistisk Personlighedsforstyrrelse (NPD), som ofte er grunden til psykisk vold i parforhold. En giftig cocktail af mangel på empati, ødelæggende egocentrering, intrigant iscenesættelse af virkeligheden, jagt på bekræftelse og rovdrift på andre mennesker. “Husk; hvem som helst kan blive bytte for et rovdyr!”, lyder det i forestillingen.

THE SOUL CATCHER har urpremiere 21. januar 2020 på Bora Bora – Dans & Visuelt teater – i Aarhus, der er co-producent. Til september spiller den på Teater Momentum i Odense, og senere planlægges en turné til bl.a. København.

Den mentale crime scene
Eksperter på området udtrykker bekymring over, at NPD  tilsyneladende har rigtig god grobund i nutidens verden. En person som Trump i spidsen for USA ses som et symptom på netop det. I juni 2019 har der været en World Narcissistic Abuse Day og et tilhørende, internationalt Survivor Empowerment Telesummit … og i november samledes en række organisationer internationalt om The Understanding Narcissism Summit online. For Annika B. Lewis er tendenserne genkendelige:
– Jeg har god afstand til mine egne oplevelser i mit parforhold med en narcissist, men det har taget sine år. Nu står jeg med behov for at fortælle om den virkelighed, jeg har oplevet og den erfaring, jeg har draget. I processen har jeg lært en masse om narcissisme … og en masse om at lære sig selv at kende. Den viden har jeg lyst til at dele.
I THE SOUL CATCHER inviteres publikum ind på den mentale crime scene, som et forhold til en narcissist udvikler sig til. Til både tunge og skrøbelige, elektroniske rytmer af forestillingens komponist/musiker Sofus Forsberg vil Annika B. Lewis og performerne Lisbeth Sonne Andersen, Erik Pold og Johan Svensson forsøge at trække røde tråde gennem det foruroligende forløb.
– Vi prøver på at belyse noget, der kan være ekstremt svært at se, og forstå – især, hvis man selv står i det. Som en slags kunstneriske stifindere vil vi være med til at tegne et kort over det tilsyneladende kaotiske og ubegribelige. Det bliver nok ret grænseoverskridende og rystende. Men forhåbentlig går man derfra styrket og bedre klædt på til at møde omverden, omgangskredsen … eller sig selv.

Kærlighedsbomber, gaslys og æggeskaller
Publikum vil opleve narcissistens tricks: Performerne kommer til at behandle publikum som var de bedste soul mates … for straks efter at frastødes af dem … for så at elske dem igen … og så frastødes igen etc. Man vil måske længes efter at blive behandlet lige så kongeligt som i begyndelsen, men må så være klar til mentalt at gå lydløst på æggeskaller for at tækkes narcissistens uhyggelige luner!
De personlighedsforstyrrede narcissisters manipulationsteknikker er i sig selv fascinerende og næsten poetiske, forklarer Annika B. Lewis. Som eksempelvis: Love bombing, triangulation og gaslighting:
– Vi forsøger med forestillingen at demaskere og afsløre de manipulationsteknikker, som gør ofret i tvivl om, hvad der er virkelighed, og hvad der er iscenesat virkelighed, siger hun og slutter:
– Som publikum til THE SOUL CATCHER kommer man meget tæt på virkeligheden … men det sker i teatrets safe space. I trygge rammer. Forhåbentlig får vi det drejet, så man vil tillade sig selv at blive forført. At blive manipuleret af kunstens virkemidler i et rum, hvor man – modsat i de fleste almindelige relationer i sit liv – har givet tilladelse til, at man er en del af noget iscenesat.

EKSTRA!
11/1: UDSOLGT! Kultursalon: Ar på Sjælen.
21/1: Live-premierekoncert: Sofus Forsberg/The Soul Catcher Koncert på HeadQuarters/Bora Bora (kl. 22.00 – gratis entré).

KONTAKT:
Annika B. Lewis på annika (a) kassandra-production.dk for interview og reportage fra prøver. Alternativt journalist Jakob D. A. Nicolaisen, J-DAN Kommunikation, jda.nicolaisen (a) gmail.com.
Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder på Bora Bora, jesper (a) bora-bora.dk
For yderligere info samt anmelderakkreditering: PR manager Lars Kjær Dideriksen, 22 72 00 79 / lars (a) bora-bora.dk

PRESSEFOTOS:

https://drive.google.com/file/d/1IgldFqjPUeog92rje1gHQiuHB00fZV0F/view?usp=sharing 

THE SOUL CATCHER af Kassandra Production i co-produktion med Bora Bora – Dans & Visuelt Teater
Tid/Sted:
21.-25. jan. 2020, hverdage kl. 19.30 og lør. kl. 16 på Bora Bora, Aarhus
22.-23. sep. 2020, kl. 19.30 på Teater Momentum, Odense

Idé, Instruktør/Koreograf: Annika B. Lewis // Performere: Lisbeth Sonne Andersen, Erik Pold, Johan Svensson // Komponist/Musiker: Sofus Forsberg // Scenograf: Signe Krogh // Lysdesign: Morten Ladefoged // Dramaturg: Anne Hübertz Brekne // Kostumer: Systuen Svalegangen // Video: Christoffer Brekne // Støttet af: Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg For Scenekunst, Statens Kunstfonds Legatudvalg For Musik, Aarhus Kommunes Kulturudviklingspulje, Knud Højgaards Fond, DMF – Dansk Musiker Forbund // Tak til: Lev Uden Vold og Bryd Tavsheden // Info: www.bora-bora.dk / www.kassandra-production.dk