2017 gav ekstra vind i de internationale sejl på Bora Bora

Det århusianske publikum fik mere dansk og international dans og visuelt teater end nogensinde før i 2017. Kulturhovedstaden gav ekstra muskler til dansescenen Bora Boras internationale arbejde, som både Aarhus-publikummet og kunstnere fra ind- og udland vil nyde godt af fremover.

– Vi må takke både publikum, kunstnerne, kulturhovedstaden og vores teaterkolleger i Aarhus for stor opbakning dette år. Det har skabt mange nye muligheder, så Bora Bora kan fortsætte sin fremgang både nationalt og internationalt, siger Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder.
2017 har været det travleste år nogensinde for den nu fem et halvt år gamle dancescene. Bl.a. med to festivaler, et jubilæum med et verdensnavn og personlig rekord i danske co-produktioner. Læg dertil de ambitiøse fremtidsplaner, der har været i støbeskeen sideløbende.
– Alt i alt en masse aktivitet, der betyder, at århusianerne fortsat vil opleve Bora Bora som en udfordrende kurator af unik og relevant scenekunst af høj kvalitet, siger Jesper de Neergaard.

Verdensnavn i intime rammer
I februar kunne Bora Bora fejre sin 5 års fødselsdag med totalt udsolgt til det internationale topnavn fra London, Hofesh Shechter.
– Nogle gange er vi lidt humlebien, der flyver på trods. At kunne præsentere et navn som Hofesh Shechter på et teater som Bora Bora er nærmest uhørt. Men han gav publikum en luksusoplevelse, da han normalt optræder på de store teatre rundt i verden. Det lykkedes helt praktisk pga. det hårdtarbejdende og dygtige tekniske team på Bora Bora, siger Jesper de Neergaard.

Stor europæisk festival
En ekstra fjer i hatten kom i slutningen af april, da Bora Bora på Spring Forward-festivalen på tre dage præsenterede 20 europæiske forestillinger udvalgt af teater-netværket Aerowaves. Det lokale publikum fik følgeskab af omkring 200 internationale danseteater-kuratorer. Forestillinger og videoreportager fra festivalen blev streamet live til 15.000 seere over hele verden. Det århusianske kompagni HimHerAndIt, der var udvalgt for andet år i træk af Aerowaves, præsenterede sin forestilling “WOMAN”.
Festivalen foregår hvert år i en europæiske storby og Weekendavisens anmelder Majbrit Hjelmsbo konkluderede, at Bora Bora havde sat “Aarhus eftertrykkeligt på dansens verdenskort.”
– Ved hjælp af Kulturhovedstadens beredvillighed, økonomiske støtte og team af frivillige samt et forbilledligt samarbejde med byens andre scener – Musikhuset, Svalegangen, Godsbanens Åbne Scene, Refleksion og Katapult – samt Performing Arts Platform blev festivalen en succes. Aarhus-udgaven blev af både deltagerne og lederne af Aerowaves kaldt for ”den bedste Spring Forward nogensinde”. Det er vi utroligt stolte over, fortæller Jesper de Neergaard og fortsætter:
– Det er af stor betydning, at Aarhus som kulturhovedstad har stor indsigt i, hvor betydningsfuld sådan en festival er for en institution og for en by som Aarhus.

Babydans helt udsolgt
I efterårsferien og ugen efter præsenterede Bora Bora seks forestillinger – en dansk og fem internationale – for en helt ny målgruppe: De 0- til 5-årige. De resulterede i overvældende interesse og der kunne meldes udsolgt længe før festivalen gik i gang.
Den gode respons har gjort, at Bora Bora planlægger at lave festivalen igen i 2019. Til den tid også i samarbejde med teatre i Aalborg og Odense.

Success for lokale kunstnere
2017 var også året, hvor Bora Bora kunne præsentere hele otte nye co-produktioner. Både med kompagnier fra København og Aarhus. Især Aarhus-kompagnierne Don Gnu og HimHerAndIt Productions har oplevet stor interesse og fremgang. Don Gnu kan pt. kalde sig Danmarks mest turnerende dansekompagni og har udover en stor Danmarksturné også slået sig løs på Edinburgh Fringe Festival igen i år. HimHerAndIt har i de seneste to år præsenteret sine forestillinger i 26 forskellige destinationer rundt i Europa. Næste år fortsætter de bl.a. i London og Paris.

Residency-center som international kreativ base
Bora Bora modtog i år en bevilling på 1,2 millioner fra staten over fire år samt 400.000 fra Nordisk Kulturfond til at skabe et internationalt “residency center”. Centret vil modtage og fordele kompagnier på to-tre ugers intensive arbejdsperioder iblandt Bora Boras partnere i Jylland. De tæller bl.a. Svalegangen, Team Teatret i Herning, Black Box Theatre i Holstebro, Limfjordsteatret i Nykøbing Mors og en række højskoler fra syd til nord i Jylland, bl.a. Vestjyllands Højskole (se faktaboks). Bora Bora vil også sende danske kunstnere til udlandet til samarbejdspartnere i syv europæiske lande samt i Canada og Taiwan.

Nye internationale netværk
2017 var også året, hvor det mangeårige internationale arbejde bar yderligere frugt. Bora Bora blev optaget som medlem i EDN: European Dance-house Network. Et netværk af 37 af de største dansehuse fra 22 lande.
– EDN er sammen med Aerowaves ubetinget de to vigtigste netværk indenfor danseverdenen i Europa. Her skal vi samarbejde om at give dansen, dansekunstnerne og ikke mindst publikum bedre vilkår. Igen kan vi takke Aarhus som kulturby for at fremstå som kulturelt aktiv og endeløs i fabrikationen af nye idéer, Jesper de Neergaard.
Bora Boras internationale status fik også et skub mere, da producer Lotte Kofod Ludvigsen sammen med kun to andre danskere blev udvalgt til et fellowship i ISPA. International Society for the Performing Arts er en verdensomspændende organisation af producenter indenfor scenekunsten.
– I dette netværk kan vi via fremover udveksle idéer og erfaringer med med snart sagt hvilket som helst land på kloden’, fortæller Jesper de Neergaard.

Mere dans i Aarhus
– I 2017 har århusianere opleve dans i alle afskygninger. Ikke kun på Bora Bora, men også hos vores kolleger på andre teatre og i byrummet. Det er den helt rigtige kunstform at bruge for en globalt orienteret storby, da dans gennem følelser og bevægelse er et sprog, som alle kan få noget ud af uanset nationalitet og alder.
Det meste af Bora Boras program for foråret 2018 kan ses på www.bora-bora.dk i skrivende stund. Igen vil der være både internationale gæstespil og nye danske forestillinger på programmet.

 

Faktaboks: Residency Centre partnere

Internationale partnere:
National Kaohsiung Center for the Arts (Weiwuying), Taiwan
Cirquit-Est – Centre Choreographique, Canada
O Espaço do Tempo, Portugal
STUK, Belgien
BIT Teatergarasjen, Norge
Reykjavik Dance Festival, Island
Zodiak, Helsinki, Finland
MDT, Stockholm, Sverige
Dance Base Scotland, Edinburgh, Skotland

Medværter:
Vestjyllands Højskole, Velling (Højskole)
Musik og Teaterhøjskolen, Toftlund (Højskole)
Nørgaards Højskole, Bjerringbro (Højskole)
Testrup Højskole, Mårslet (Højskole)
Limfjordsteatret, Nykøbing Mors (Egnsteater)
Svalegangen, Aarhus (Egnsteater)
Team Teatret, Herning (Egnsteater)
Black Box Theatre, Holstebro (Egnsteater)

Teknologi- og mediepartnere:
CAVI – Center for avanceret visualisering og Interaktion
Redia
Wahlberg Motion Design
DIEM – Nationalt center for elektronisk musik
Eyenorth

Undervisning og forskning:
Afdeling for Dramaturgi, Aarhus Universitet
Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund
Vestjyllands Højskole

Community og outreach:
Frivilligcenter Aarhus
Dansehallerne
Opgang 2
Performing Arts Platform