HUMAN IN BALANCE

EUROPÆISK BALANCEKUNST PÅ GIGANTISK BALANCEBRÆT

DON GNU sætter endnu engang alt på et bræt! Balancerende på det gigantiske balancebræt The Turmoil, udforskes mennesket som individ og medborger i et fælles Europa, hvor ingen kan bevæge sig uden påvirke de andre

Gennem dans, livemusik, dokumentariske videoprojektioner og mennesker mødes Danmark og Cypern i et storstilet 2017-samarbejdsprojekt mellem de to Europæiske kulturhovedstæder Aarhus og Pafos.
Omdrejningspunktet er det fem meter brede og halv tons tunge balancebræt, der står som en tydelig metafor og kunstnerisk visualisering af balancen mellem os mennesker: Her kan ingen bevæge sig, uden det påvirker de andre – men bevæger vi os på den anden side ikke, går alt i stå og ingen kommer videre.

Cypern møder Danmark
Forestillingen er en del af det officielle program for Aarhus 2017 og – som et af meget få kulturhovedstadsprojekter – udviklet i samarbejde med søster-kulturhovedstaden Pafos 2017.
Første del af projektet foregik derfor på Cypern, under den åbne himmel og bagende sol. Nu er det enorme balancebræt og holdet kommet til Aarhus, – til kølige efterårsnuancer og en helt mørk indendørs scene, hvor balancekunsten består i at forene de vidt forskellige arbejdsforhold og kulturer i et samlet udtryk:
”Det handler meget om, hvordan vi kan få stemningerne til at spille sammen. Hvordan de meget forskellige kulturer kan blandes, så der opstår en form for balance imellem det støvede og sprælske udtryk, som vi bl.a. kender det fra den græske Zembekiko, og det mere strømlinede og afdæmpede nordiske udtryk herhjemme fra” fortæller koreograf og kunstnerisk leder Jannik Elkær.

Balancen mellem mennesker
Udgangspunktet har været at undersøge, hvordan vi som mennesker kan genfinde balancen i et Europa, der lige nu står overfor nogle vanskelige økonomiske og samfundsmæssige udfordringer. Og her kommer vores gensidige afhængighed af hinanden tydeligt til udtryk på den vippende scene”På scenen er alle afhængige af hinanden. Bevæger én sig, påvirker det alle. Det er derfor ikke nok kun at have fokus på egen balance, man er samtidig nødt til at følge alle udefrakommende bevægelser, selvom vi ikke kender dem på forhånd” siger Jannik Elkær.
HUMAN IN BALANCE indtager altså på én og samme tid både et makro- og et mikroperspektiv på den menneskelige balance:
”Helt basalt handler det om, at vi lader mennesker møde andre mennesker. For det er her, vi tror på, at vi kan finde balancen mellem forskellige kulturer. Den opstår i relationerne imellem os” fortæller Jannik Elkær.
Forestillingen er derfor også skabt i et tæt samarbejde med de cypriotiske dansere, DON GNU’s egne dansere og borgere fra både Pafos og Aarhus.

En spektakulær scene
HUMAN IN BALANCE er en videreudvikling af den succesfulde forestilling N.A.R.G. – North Arena Rumble Game, der foregik på samme opsigtsvækkende scene og i 2016 blev udvalgt til en af Europas 20 bedste produktioner fra opkommende koreografer af det internationale netværk Aerowaves:
”Inspirationen til dette projekt kommer fra de erfaringer, vi har haft med at lave N.A.R.G.” fortæller koregraf og kunstnerisk leder Kristoffer Louis Andrup Pedersen:
”Vippescenen iscenesætter en helt universel problematik, hvor demokrati, magt og samarbejde bliver åbenbare tematikker” .
Som kulturhovedstadsprojekt har fokus i HUMAN IN BALANCE været på sammenhængskræften i Europa, og hvad kulturen fra de to Europæiske Kulturhovedstæder hver især kan bidrage til hinanden med.
Det er blevet til en kraftfuld, underholdende og poetisk forestilling, hvor nordisk noir og stramme linier møder farver, uorden og græsk charme.
Oplev HUMAN IN BALANCE og mærk balancekræften på egen krop til premieren 9.-10. november på Bora Bora i Aarhus.

For øvrig information, kontakt PR manager: [email protected], tlf.: 22155818
OBS! Til redaktionen: DON GNU arbejder frem til premieren i Bora Boras store sal. Interviewaftaler m.v. kan laves.

PRESSEFOTOS: https://drive.google.com/open?id=0B1uZuA1E5_DYNHh2WjhJX2FuMEk
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=n1yKWQyunC8

SPILLETIDER
Torsdag 9. november kl. 19.30 – DANMARKSPREMIERE!
Fredag 10. november kl. 19.30
Hvor: Bora Bora, Valdemarsgade 1, 8000 Aarhus C
BILLETTER:
50-150 kr.
bora-bora.dk

CREDITS:
Performance & koreografi: Evi Karsera, Alexia Nicolaou, Petras Lisauskas & Frederik Pors Jakobsen
Instruktør: Jannik Elkær
Medinstruktør: Kristoffer Louis Andrup Pedersen
Dramaturg & visuelle medier: Christoffer Brekne
Musik: Alice Carreri
Co-produktion: BORA BORA – Dans og Visuelt Teater & Dance House Lemesos
Støttet af: Augustinus Fonden, Aarhus Kommune, European Capital of Culture 2017, Pafos 2017 & Aarhus 2017

OM DON GNU
DON GNU er et kunstnerisk samarbejde mellem koreograferne Jannik Elkær (Don) & Kristoffer Louis Andrup Pedersen (Gnu).

Produktioner:
”MÆND I SANDALER” (2010)
”KVINDE KEND DIT SKAB (2012) – nomineret til en Reumert for ’Årets Danseforestilling 2013’
”N.A.R.G. – North Arena Rumble Game” (2014) – udvalgt til Aerowaves Twenty 2016
”M.I.S. – natten lang” (2015)
”A SNOWBALL’S CHANCE IN HELL” (2016)
”HUMAN IN BALANCE” (2017)
”JAGTEN PÅ DET GRÅ GULD” (2018)

DON GNU er et af landets mest turnerede kompagnier, der udover omfattende turnévirksomhed indenfor landets grænser, også har præsenteret deres danseforestillinger i Sydkorea, Canada, Belgien, Holland, Polen, Luxemburg, Kroatien, Tyskland, Norge, Sverige, Finland, Litauen og på Cuba. Kompagniet har tidligere været nomineret til en Reumert og har netop modtaget et legat, som en anerkendelse af deres kunstneriske virke.

LÆS MERE på www.dongnu.dk