Aarhus bliver europæisk dansemekka i tre dage:

Bora Bora vært for Spring Forward Festival

Teaterfolk og dansere fra hele verden kommer til kulturhovedstaden, når det århusianske danseteater Bora Bora er vært for den internationale dansefestival Spring Forward den 28. til 30. april. Festivalen med 20 europæiske danseforestillinger er resultatet af fem års målrettet internationalt arbejde. En vigtig kunstform, der åbner grænser i en tid med lukkethed, mener kunstnerisk leder.

Den bliver den største dansefestival for unge talenter i Danmark siden 90’erne, når Spring Forward Festival rammer Aarhus i slutningen af april. Der vises 20 forestillinger på blot 3 dage – heraf vises de fleste to gange. Ud over det almindelige publikum vil 200 gæster fra dansefestivaler og dansescener fra hele verden (forventet mere end 40 lande) samles på Bora Bora og byens andre scener for at se det nyeste blandt de mest lovende nye europæiske koreografer.

En stor anerkendelse af Bora Boras internationale arbejde
Spring Forward afholdes hvert år i en europæisk by, men har ikke før været i Danmark. Meget passende er det i kulturbyåret lykkes Bora Bora at hente festivalen til Aarhus.
Vi har gennem mange år skabt stærke relationerne til udlandet for at hente spændende forestillinger til Aarhus og Danmark og samtidig skabe internationale turnémuligheder for danske kompagnier. Spring Forward ligger i Aarhus, fordi byen er kulturhovedstad i år, og Bora Bora har fået lov til at være arrangør på grund af vores internationale renommé, siger Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder på Bora Bora.
Aerowaves identificerer de mest lovende værker fra nye europæiske koreografer og giver dem stor synlighed. Forestillingerne på Spring Forward-festivalen i Aarhus vil efterfølgende nå ud til 24 forskellige destinationer i Europa – fra bl.a. dansefestivalen i Dublin til et gammelt amfiteater i Kroatien og Mercat de les Flors-teatret i Barcelona. Og videre ud i verden. Det spændende bliver at se hvilke kunstnere på festivalen, der efterlader det største indtryk, siger John Ashford, leder af Aerowaves.

Danske koreografer udvalgt
Forestillingerne er specielt udvalgt til at være blandt de eftertragtede “Aerowaves Twenty”. Ud fra felt på 650 ansøgere fra hele Europa har netværket af europæiske danseteatre, Aerowaves, valgt deres favoritter. 19 af disse og et taiwanesisk gæstespil former festivalens program. I alt deltager 90 kunstnere og dansere i festivalen. Tre af koreograferne har base i Danmark – det er blandt andre aarhusianske HimHerAndIt, der er udvalgt for andet år i træk og i år optræder med “WOMAN”.

En kunstform der trodser lukketheden
Jesper de Neergaard siger:
Publikum vil blive konfronteret med alverdens synspunkter, identiteter og kulturforskelle. Der er forestillinger om kurdiske flygtninge, om transkønnede, om døden og meget mere. På en meget generøs måde er moderne dans blevet det mest tidssvarende vindue til den globale verden, som publikum kan få. Det fremmer forståelsen for den brogede verden og éns egen plads i den. Hvad kan være mere relevant i en verden, hvor nationer begynder at lukke sig om sig selv i angst for det fremmede?

Livestreaming fra fire århusianske teatre
8 scener er rammen om de 20 forestillinger – fordelt på Bora Bora, Godsbanen, Musikhuset Aarhus og Teatret Svalegangen. Derudover spiller forestillingen “Origami”, hvor en danser optræder på en stor container, der åbner og lukker sig som en foldet æske, på det udendørs baneareal bagved Godsbanen. Den forestilling er åben og gratis for alle. Alle forestillinger, interviews og andre aktiviteter streames live online via Aerowaves’ hjemmeside, Facebook Live og på Twitter.

The Guardian, New York Times og The Times er med
Mens Aerowaves hovedformål er at skabe muligheder for unge koreografer på tværs af grænser, arbejdes der bl.a. også med, hvordan dans kan formidles til publikum. Konceptet ”Springback Academy” bringer 25 skrivetalenter fra hele verden til Aarhus for at deltage i workshops og for at skrive om festivalens forestillinger. Undervisningen får de af nogle af verdens bedste dansekritikere: Donald Hutera (The Times, London), Sanjoy Roy (The Guardian, London), Roslyn Sulcas (New York Times, London/New York) og danske Monna Dithmer (Politiken, København). Alle anmeldelser og videointerviews lavet under festivalen vil blive lagt online.

Tilmeld dig begivenheden på Facebook: https://www.facebook.com/events/1809745385959414

 

For yderligere information, kontakt venligst:
Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder på Bora Bora, 26 22 67 26 / jesper (a) bora-bora.dk
PR manager Lars Kjær Dideriksen, 22 72 00 79 / lars (a) bora-bora.dk
John Ashford, leder af Aerowawes / john (a) aerowaves.org

 

Fakta om Spring Forward Festival 2017
Dato: 28., 29. og 30. april 2017
Tidsplan og billetsalg: http://bora-bora.dk/festival/spring-forward-festival/
Teaser video: https://vimeo.com/199797452
Information om Aerowaves: http://aerowaves.org/about
Festival info: http://aerowaves.org/springforward/spring-forward-2017
Pris: 60 kroner per forestilling

● Spring Forward afholdes hvert år af en partner i det internationale Aerowaves netværk, men har ikke før været i Denmark. I 2016 var Plzen vært og året før Barcelona.

● Spring Forward Festival blev grundlagt i 2011.

● Aerowaves blev grundlagt i 1996 af en række europæiske dansekolleger samlet af John Ashford, den daværende leder af danseteatret The Place i London. John Ashford leder stadig Aerowaves-netværket. Læs mere på www.aerowaves.org/about/history.

● Tre af koreograferne har base i Danmark. En ungarsk, en finsk og en engelsk-cypriotisk. To af dem har hjemme i Aarhus og én i Odense. Det ene kompagni, HimHerAndIt, er huskompagni på Bora Bora. Kompagniets koreograf Andreas Constantinou er med blandt de udvalgte for andet år i træk. Sidste år med forestillingen “WOMANhouse” og i år med “WOMAN”. Førstnævnte har som resultat af sidste års Spring Forward Festival i Plzen været rundt på turné i flere europæiske lande. Samme effekt har kompagniet Don Gnu (også fra Aarhus) oplevet, da de blev udvalgt i forrige kuld af forestillinger.

● Primær arrangør: Bora Bora (i samarbejde med organisationen bag Aerowaves-netværket).

● Samarbejdspartnere: Aerowaves, Teatret Svalegangen, Musikhuset Aarhus, Godsbanen, Teater Katapult, Teater Refleksion og Performing Arts Platform.

● Støttet af: Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Statens Kunstfond, Creative Europe (EU), Aarhus Kommune, Wilhelm Hansen Fonden, Augustinus Fonden og Prohelvetia.

● Aerowaves støttes af EU-platformen Creative Europe.

● Aerowaves-netværket består af repræsentanter fra 45 danseteatre og dansefestivaler fra 33 forskellige lande i Europa.

● Aerowaves har med sit netværk og festival skabt et fundament for koreografer, der senere har skabt store karrierer. Bl.a. belgiske Jan Martens.

 

Forestillinger og kompagnier på Spring Forward 2017

Guide – Vera Ondrasikova (Tjekkiet)

Altrove – Alessandro Schiattarella (Schweiz)

Bolero – Jesús Rubio Gamo (Spanien)

Classical Beauty – Location X / Taneli Törmä (Danmark)

KIDS – Kuan Hsiang Liu (Taiwan)

Ohne Nix – Luke Baio & Dominik Grünbühel (Østrig)

Origami – Company Furinkaï / Satchie Noro (Frankrig) (gratis udendørsforestilling)

Displacement – Mithkal Alzghair (Frankrig)

Death. Exercises and Variations – Renata Piotrowska-Auffret (Polen)

Sync – Anastasia Valsamaki (Grækenland)

Alien Express – Žigan Krajnčan and Gašper Kunšek (Slovenien)

The Rest is Silence – Hege Haagenrud (Norge)

Reck – Botis Seva (Storbritannien)

Monumental – Martin Hansen (Tyskland)

Vocazione all’Asimmetria – Francesca Foscarini (Italien)

WOMAN – HIMHERANDIT Productions (Danmark)

KUDOKU – Daniele Ninarello (Italien)

Lazarus and The Birds of Paradise – Oona Doherty (Storbritannien) (Vises på video)

Shapeshifting – Linda Hayford (Frankrig)

Me Too – Helgebostad/Rueslåtten (Norge)

Your mother at my door – Timothy and the Things (Ungarn)