Bora Bora fejrer sine 5 år med britisk dansebrag

Bora Bora – Dans og Visuelt Teater – fejrer jubilæum den 21. februar med engelske Hofesh Shechter Company. Aarhus’ dansescene kan se tilbage på 5 år med et internationalt udsyn, der har trukket ny udfordrende scenekunst til byen og samtidigt skabt nye muligheder for danske –
især lokale – dansekunstnere.

– Det er et scoop, at vi til vores jubilæum kan præsentere Hofesh Shechter Company for første gang i Danmark. Vi ser deres forestilling “Barbarians” som en gave til vores publikum, vores hus, kulturhovedstaden og Aarhus som by, siger Bora Boras kunstneriske leder Jesper de Neergaard.
Der venter publikum en spektakulær danseoplevelse med forestillingen, der er et energisk virvar af både barokmusik og eksplosive elektroniske dubstep rytmer med dansere i tætsiddende gule gummiagtige dragter og bayeriske lederhosen. Forestillingen spiller i to dage og har oplevet så stor efterspørgsel, at den allerede for en måned siden var udsolgt.

Globalt udsyn fra Aarhus
Det er langt fra første gang, at udenlandske navne er på plakaten på Bora Bora. Det sker faktisk hele tiden. Tusindvis af århusianere oplevede i sommer bl.a. de spanske vertikaldansere Delrevés optræde på siden af Aarhus Domkirke. En event skabt i samarbejde mellem Bora Bora og Aarhus Cityforening.
– Vi forsøger at fordele vores fokus på ligeligt lokalt, nationalt ogternationalt. Dans er en form for scenekunst, der fungerer perfekt på tværs af grænser og kulturer, da den ikke er hæmmet af sprogbarrierer. Derfor arbejder vi konstant på at få de bedste internationale forestillinger til Aarhus, mens det samtidig gør det muligt at få lokale dansekunstnere ud i verden. Det er de senere år bl.a. sket for århusianske Don Gnu og HimHerAndIt, der er huskompagnier på Bora Bora, fortæller Jesper de Neergaard.
Begge er blevet udvalgt blandt ca. 600 europæiske kompagnier til at være blandt af de 20 bedste forestillinger, som præsenteres af Aerowaves, et stort netværk af danseteatre i Europa. HimHerAndIt endda hele to gange. Aarhus og Bora Bora er vært for Aerowaves’ årlige Spring Forward Festival i slutningen af april i år.
– Spring Forward bliver et overflødighedshorn af spændende nye talenter og er et direkte resultat af Bora Boras konstante internationale arbejde, fortæller Jesper de Neergaard om festivalen, der bliver den største af sin slags på dansk jord med 20 forskellige forestillinger på 3 dage rundt på byens teaterscener.
Både Hofesh Shechter Companys forestilling og Spring Forward er en del af Aarhus 2017’s officielle program.

Opbakning til kunstnerne
Flere og flere danske og udenlandske koreografer knyttes hele tiden til det århusianske danseteater. Det sker igennem arbejdsophold på Bora Bora, hvor de udvikler deres forestillinger og senere kommer tilbage for at vise det færdige resultat.
– Vi har også udviklet et særligt forløb med flere jyske højskoler, som vi kalder Inspirationsrummet. Her bor udvalgte koreografer og kompagnier over nogle uger, hvor de eksperimenterer og bringer deres kunst nye steder hen. Et fristed med arbejdsro. Det er nødvendigt for os som dansescene at skabe sådanne muligheder og det er et ansvar, vi tager på os med glæde, siger Jesper de Neergaard og fortsætter:
– Vi prøver altid at rykke grænserne for hvad vi kan og vil med et teater som Bora Bora. Et hus med muligheder og oplevelser for både publikum og kunstnere.

Anerkendelse nationalt og internationalt
Igennem de seneste 5 år har Bora Bora præsenteret 100 forskellige forestillinger, hvoraf cirka 50 er co-produktioner med primært lokale, men også nationale og internationale kompagnier.
– Dertil kommer gennemsnitligt en festival om året af varierende størrelse med et bredt udvalg af forestillinger, der tæller ud over det regulære program. Det er specielt positivt, at vi alle årene har kunnet skabe økonomi til de mange aktiviteter og have sorte tal på bundlinien, siger Jesper de Neergaard.
Efter de første 3 år foretog Aarhus Kommune en evaluering af danseområdet i byen og konkluderede om Bora Bora, at der “har været en permanent opadgående kurve i forhold til kvalitet og at Bora Bora performede væsentligt over de fastlagte resultatmål med kommunen. Det gælder både i forhold til de publikumsvendte aktiviteter og i rollen som katalysator for lokale, nationale og internationale residencies og partnerskaber.”
Ligeledes skriver Aarhus Kommunes Kunstråd i sin seneste evaluering fra 2014, at “det er vigtigt, at Bora Bora kan blive ved med at være dette kraftcenter for Aarhus, Vestdanmark og hele landet” og foreslår bl.a., at man investerer. Bl.a. for at “institutionen kan udvikle sig, tænke langsigtet og styrke sin position som et væsentligt og nytænkende scenekunstcenter”, skriver Kunstrådet.
Anerkendelsen når også ud over landets grænser, hvor navnet Bora Bora bestemt ikke er ukendt i det internationale dansemiljø.
– Vi har indledt mange meget spændende partnerskaber i flere europæiske dansenetværk og vi oplever samtidig et stærkt stigende antal henvendelser fra udenlandske kompagnier om at optræde på Bora Bora, fortæller den kunstneriske leder.

Publikum er med på kanten
– Der er interesse for kunst med kant. Både i Aarhus og de andre byer i regionen, hvorfra folk kommer for at se forestillinger på Bora Bora, fortæller Jesper de Neergaard. Belægningsprocenten for publikum er steget cirka 10 % om året, og særligt salget af billetter til unge under 25 er gået op.
– Vi oplever at publikum er nysgerrigt og med på at se nye og anderledes ting. Og det er der så sandelig rig mulighed for her på Bora Bora – også i år, tilføjer Jesper de Neergaard.
Foruden den store festival med 20 nye bud på dans anno 2017, så får publikum muligheden for i kulturbyåret at opleve slapstick-humor på scenen, dans med selvlysende mikrober, en forestilling inde i en overvågningsbil, et community-projektet “Dans Din Nabo” i Skjød samt festivalen “Dans Baby Dans” for det 0 til 4-årige i efterårsferien.
Jesper de Neergaard siger:
– Vi er stolte over, hvad vi har opnået i de første fem år, og vi glæder os til de næste mange år. Lige nu ser vi især frem til at præsentere og se ”Barbarians” på vores scene tirsdag. Vi har bogstaveligt talt undersøgt loftets bæreevne i forhold til de mange lamper, før vi skrev kontrakt med Hofesh Shechter Company. Men vi regner med, at taget letter!

Fakta:
– Bora Bora åbnede officielt i februar 2012.
– Bora Bora har status som Lille Storbyteater i Aarhus Kommune og modtager årligt godt 4,5 mill. i alt i driftstilskud fra stat og kommune.
– Bora Boras internationale projekter har modtaget tilskud fra EU, Nordisk Kulturfond, Kulturkontakt Nord, Statens Kunstfond m. fl.
– Bora Bora har gennem de seneste 5 år præsenteret 100 forskellige forestillinger fra ind- og udland.
– Bora Bora har co-produceret cirka 50 forestillinger med lokale, nationale og internationale dansekompagnier.
– Blandt de århusianske kompagnier, der oftest producerer deres forestillinger på Bora Bora, kan nævnes Don Gnu – Physical Theatre & Film, HimHerAndIt Productions, dadadans, Kassandra Productions og Nønne Svalholm.

 

Yderligere information om “Barbarians”: http://bora-bora.dk/forestilling/barbarians

Videotrailer: https://www.youtube.com/watch?v=pZoBhQlcUW0

Kontakt:
Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder på Bora Bora, jesper (a) bora-bora.dk
PR manager Lars Kjær Dideriksen, lars (a) bora-bora.dk