Balkankaos og manderoller på dansescenen

Koreograf, danser og musiker – Edhem Jesenkovic har mange kreative kasketter. Bora Bora præsenterer 2. og 3. december hans dobbelte forestilling “M.E.N. / 4 TIMES HUNDRED”. Sidstnævnte tager udgangspunkt i hans opvækst i Sarajevo og de ritualer mennesker tager til sig, når alt omkring dem er kaos. “M.E.N.” tager et mere humoristisk blik på mænd.

Som kunstner og person er koreograf, danser og musiker Edhem Jesenkovic stærkt influeret af sin opvækst i hjertet af Balkan i 90’erne og i 1993 emigrerede han til Sverige fra Sarajevo.
Det har han brugt som afsæt til forestillingen “4 Times Hundred”, som Bora Bora præsenterer den 2. og 3. december sammen med Edhems anden forestilling “M.E.N.”.
– Jeg kan tydeligt huske, hvordan min bedstemor bad hver dag. Under bønnerne havde hun et flow af energi i kroppen uden nogen form for spænding i ansigtet, krop eller sind, samtidig med at hun var meget direkte og detaljeret i sine bevægelser. I en hård tid gjorde uskrevne regler og forskellige trosretninger det muligt at opretholde et mål i livet og fungere som menneske i Balkan.”

100 uskrevne bøger
I “4 Times Hundred” udforsker fire dansere sammen de 100 uskrevne bøger, der udgør scenografien til forestillingen. Deraf titlen. Et forsøg på at løse 100 problemer i en kraftfuld, fysisk fortælling gennem en blanding af dans, rytmisk undersøgelse og religiøse ritualer set gennem øjnene på den ung mand, der er voksede op på Balkan. Det er en rå, grotesk, humoristisk og følsom fortælling om territorier, brudte regler og stædighed.
– Religiøse ritualer, opretholdelse af territorier og stringente regler. Det er nogle af de midler, der kan hjælpe mennesket til at overleve et samfund i total opløsning, forklarer Edhem Jesenkovic.
Informations anmelder Anne Middelboe Christensen skrev: “4 Times Hundred er et nyt, forfriskende pust til den moderne dans herhjemme. Insisterende i sit krav om humanisme og skræmmende i sin skildring af manipulation. Mere Edhem-dans, tak!”

Humoristik blik på mænd
I “M.E.N.” giver fire mandlige dansere deres ironiske, friske og følsomme bud på den mandlige identitet. En forestilling om indre verdener og ydre konflikter, der balancerer mellem humor og alvor.
I Berlingske skrev anmelder Vibeke Wern: “Stærk er bl.a. en spændingsfyldt sekvens, hvor de fire mænd, to og to som i en folkedans, krydser arme og ben, men hvor vejen fra legende venskab til mistillid, fjendskab og krigerisk kamp viser sig uhyggelig kort.”
Forestillingen blev i 2015 udvalgt til at blive præsenteret som en af de tyve mest spændende nye europæiske forestillinger af Aerowaves-netværket. Det samme netværk af 40 danseteater, der netop har udvalgt de to århusianske dansekompagnier Don Gnu og HimHerAndIt til at blive præsenteret rundt om i Europa i 2016.


Aktiv og alsidig kunstner
Edhem Jesenkovic er en meget aktiv herre. Han har bl.a. danset for Dansk Danseteater og har som koreograf sat sit præg på Alexander Kølpins Sommerballet. Edhem har danset siden han var 16 år. Først i Sverige, hvor han blev færdiguddannet danser fra Den Kungeliga Balletskole i Stockholm, og siden hos en række førende kompagnier i Skandinavien og Europa. Herunder Carte Blanche i Norge, Skånes Dansteater, Granhøj Dans og Kitt Johnson X-act (kan opleves på Bora Bora senere i december).
Gennem hele sin ungdom var Edhem stærkt dedikeret til musik, og var indskrevet på det daværende musikkonservatorium i Sarajevo. Han har derfor også komponeret musikken til “4 Times Hundred”.
ANMELDELSER:
http://www.information.dk/276436
http://www.b.dk/scene/maskulinitet-og-manderoller-er-i-fokus-i-nyt-stykke

INFO:
M.E.N. / 4 Times Hundred – Edhem Jesenkovic
Hvor: Bora Bora, Valdemarsgade 1, 8000 Aarhus C
Hvornår: 2. og 3. december (Store Sal)
Hvor meget: Standard kr. 150,- / Studerende, pensionister og unge u. 25 kr. 90,-
/ KluBora medlemsbillet kr. 60,-
Hvordan: Læs mere og køb billet på http://bora-bora.dk/forestilling/m-e-n-4-times-hundred eller tlf. 86 19 00 79.

Pressefotos: http://bora-bora.dk/2015/11/m-e-n-4-times-hundred-pressebilleder

Videotrailere:
https://vimeo.com/98766500
https://vimeo.com/78733503

Kontakt:

For yderligere info samt anmelderakkreditering: PR manager Lars Kjær Dideriksen,
22 72 00 79 / lars (a) bora-bora.dk
Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder på Bora Bora, 26 22 67 26 / jesper (a) bora-bora.dk