Århusiansk dans blandt Europas 20 bedste

Don Gnu og HimHerAndIt er imellem “The Aerowaves Twenty” – de blot 20 dansekompagnier udvalgt blandt over 500 ansøgere til at præsentere deres forestillinger rundt om i Europa.

Århusiansk dans kommer vidt omkring for tiden og nu får den endnu mere luft under vingerne. To forestillinger er blevet udvalgt til at være blandt “The Aerowaves Twenty”, hvilket betyder at kunstneriske ledere på 40 af de mest spændende danseteatre i Europa sammen har vendt tommelfingeren op. Flere af dem vil derfor præsentere forestillingerne i de kommende år. I alt var der over 500 ansøgere fra hele Europa.
De to forestillinger er Don Gnus “N.A.R.G. – North Arena Rumble Game” og HimHerAndIt Productions’ “The WOMANhouse”. Begge co-produceret af og på Aarhus’ scene for dans og visuelt teater, Bora Bora.

Lokal opbakning giver pote
Bora Boras kunstneriske leder, Jesper de Neergaard, er glad for den gode nyhed.
– Det er helt klart de to kompagniers egen fortjeneste, at de er blevet udvalgt af Aerowaves. De har nemlig skabt to utroligt smukke, unikke og vedkommende forestillinger, som sagtens kan gøre sig godt i udlandet. På Bora Bora er vi stolte over som co-producenter at kunne være fødselshjælpere for kompagnierne. Det viser virkelig, at en langsigtet satsning med den rette opbakning bærer frugt, siger han.

Øjnene rettet mod udlandet
Don Gnu har allerede en dansende fod ud over landets grænser. Kristoffer Louis Andrup Pedersen fra Don Gnu fortæller:
– Vi ser Don Gnu som et nordisk kompagni med base i Aarhus og har naturligvis internationale ambitioner. Vi har allerede optrådt i bl.a. Sverige, Finland, Tyskland, Italien og Korea. Men udvælgelsen i Aerowaves åbner helt nye døre for os til det internationale marked, siger han.
Forestillingen “N.A.R.G. – North Arena Rumble Game” er bemærkelsesværdig bl.a. ved at den foregår på et rundt, fire meter bredt balancebræt. Den imponerende bedrift i at placere fire dansere i sådan en udfordrende arena har vakt nysgerrighed i udlandet. Forestillingen havde urpremiere i efteråret 2014 og har siden turneret Danmark rundt.

Dialog med et større publikum
HimHerAndIt Productions’ “The WOMANhouse” havde urpremiere i foråret 2015, som en del af en dobbeltforestilling sammen med “ReDoing GENDER”. Andreas Constantinou, der står bag begge, har for nylig optrådt i bl.a. Italien og Finland, og optræder i London i det nye år. I “The WOMANhouse” optræder fire kvinder klædt ud som mænd og får med både alvor, megen humor og vild energi vendt det hele på hovedet.
– Jeg er utroligt glad for at være blevet udvalgt. Det betyder meget for mig, at mit arbejde bliver set af et bredt publikum. Debatten om køn mener jeg har stor værdi for samfundet i dag. Jeg er meget ivrig efter at starte en dialog med publikum om hvad køn betyder for dem. Det bliver spændende at se hvilket muligheder Aerowaves giver, siger Andreas Constantinou.

Aerowaves i Aarhus denne måned
Hvert år udvælges 20 nye forestillinger. Tre af disse fra sidste års udvalgte 20 præsenteres på Bora Bora den 17. og 18. november. Her vil publikum opleve humoristisk østrigsk ridderlighed i panser og plade i “Chivalry Is Dead”, en fransk slowmotion-drøm i magisk lys og mørke i “Ellipses” samt dyster norsk poesi omsat til et stormfuldt kropsudbrud i “Jordjenta”.
Aerowaves er et EU-støttet netværk med 40 partnere (http://aerowaves.org/partners) i 33 lande, der arbejder for at give nye talentfulde koreografer mulighed for at nå et større publikum. Samtidig er målet også at skabe større samarbejde mellem danseteatre rundt i Europa.

YDERLIGERE INFO:
http://www.dongnu.dk
http://www.himherandit.com
http://aerowaves.org
http://www.bora-bora.dk
Aerowaves på Bora Bora 17. og 18. november:
http://bora-bora.dk/forestilling/aerowaves-platform-chivalry-is-dead-ellipses-jordjenta/
Oversigt over de udvalgte 20 forestillinger:
http://aerowaves.org/news/aerowaves-twenty16-choreographers-heres-the-selection

TIDLIGERE PRESSE:
Vild århusiansk balancekunst på Bora Bora:

http://bora-bora.dk/2015/03/pressemeddelelse-vild-aarhusiansk-balancekunst-paa-bora-bora/
Don*Gnu udfordrer balancen i nyt aggressivt show:
http://bora-bora.dk/2014/10/pressemeddelelse-dongnu-udfordrer-balancen-i-nyt-aggressivt-show/
Maskulinitet og femininitet vendes på hovedet på Bora Bora:
http://bora-bora.dk/2015/04/pressemeddelelse-maskulinitet-og-femininitet-vendes-paa-hovedet-paa-bora-bora/
Don*Gnu bliver huskunstnere på Bora Bora:
http://bora-bora.dk/2014/06/pressemeddelelse-dongnu-bliver-huskunstnere-paa-bora-bora/

PRESSEFOTOS:
http://bora-bora.dk/2015/03/n-a-r-g-pressebilleder/
http://bora-bora.dk/2015/03/the-womanhouse-redoing-gender-pressebilleder/

VIDEO:
N.A.R.G. – https://www.youtube.com/watch?v=uP_uPmcUSqM
The WOMANhouse – https://vimeo.com/124283420

KONTAKT:
Hvis kontakt til kompagnier ønskes mail eller ring til Lars Kjær Dideriksen, lars (a) bora-bora.dk, 22 72 00 79.