Britisk dansestjerne indtager Aarhus

En af Storbritanniens hotteste nye kunstnere, Aakash Odedra, præsenterer den spektakulære “Murmur / Inked” for første gang i Danmark 19. til 21. maj. Det sker eksklusivt på Bora Bora i Aarhus, hvor publikum kan opleve ham bl.a. tage livtag med sin ordblindhed via moderne dans, indisk dans, hvirvelvind og flotte videoeffekter.

– I samme sekund jeg så Aakash Odedra danse på scenen i Amsterdam, var jeg klar over, at jeg oplevede en stjerne i en klasse helt for sig. Næsten fra en fremmed planet. Så god var han. Og nu kan vi endelig præsentere ham i Aarhus, siger Bora Boras kunstneriske leder, Jesper de Neergaard.

Bora Bora er co-producent – sammen med en række andre teatre rundt om i verden – på dobbelforestillingen “Murmur / Inked”, der spiller i Aarhus 19. til 21. maj. Aakash Odedra er en eftertragtet herre og med god grund. Avisen London Evening Standard har sat ham på listen på de hotteste nye navne indenfor kulturen i 2015 og topkoreografen Akram Khan har bl.a. skabt koreografi til den prisvindende danser. Sammen med sit team, så formår han at spille på alle strenge: Bevægelse, scenografi og musik.

– Aakash Odedra må siges at være forårets hovednavn på Bora Bora. Forestillingen er i god tråd med vores ambition om at bringe det bedste dans fra ind- og udland til Aarhus. Gamle dansetraditioner forenes på smukkeste vis med det, teknologien kan bringe til kunstformen i dag, fortæller Jesper de Neergaard.

 

Kampen med ordblindhed

Programmet de tre aftener er delt op i to enkelte forestillinger. Den ene – “Murmur” – tager udgangspunkt i Aakash’ egen kamp med ordblindhed. Han havde det svært i skolen og dansen blev hans foretrukne udtryksform. I forestillingen tager han publikum gennem denne labyrint af frustration, følelsen af at være fanget, opdagelse og frihed. Han smelter sammen med imponerende videoprojektioner lavet af Ars Electronica Futurelab og bliver centrum for indendørs orkan af hvirvlende papir. Aakash Odedra og Lewis Major har skabt koreografien, mens den elektroniske musiker Loscil har komponeret musikken.

 

Ritualer og tatoveringer

Programmets anden del, “Inked”, handler om gamle tiders scarification og tatoveringer som bevis på identitet og i ritualer. Aakash Odedras bedstemors krop var dækket af tegn, der beskyttede hende og viste hendes tilhørsforhold. “Inked” er koreograferet af Laurence Olivier Award-vinderen Damien Jalet. Musik supervisor på “Inked” er den kendte indisk-britiske komponist Nitin Sawhney.

“Murmur / Inked” spiller tirsdag til torsdag den 19. til 21. maj. Forestillingerne starter klokken 20.00. Normalpris er 150 kroner, mens studerende, pensionister og unge under 25 år betaler 90 kr.

 

Bonus fakta:
Aakash Odedra optrådte ved TED Talk Global i Rio de Janeiro sidste år.

Sky Academy Arts har lavet en 7 minutters mini-dokumentar om tilblivelsen af “Murmur”. Her fortæller Aakash om hans inspiration fra den klassiske indiske dans og holdet bag viser arbejdet med den interaktive digitale scenografi. Andetsteds har Londons Royal Opera House samlet deres favoritvideoer med Aakash, mens man også kan se et interview med ham på YouTube om hvordan ordblindhed påvirker hans kunst.
Anmeldelser
“He had that sense of ecstacy, which reached upward spiritually, but also goes horizontally to the audience.”
– Wall Street Journal

“His dancing combines classical rigour with a mercurial, adventurous lightness.”
– The Guardian


INFO:
Murmur / Inked
– Aakash Odedra (UK)
Hvor: Bora Bora, Valdemarsgade 1, 8000 Aarhus C
Hvornår: 19. til 21. maj (Store Sal)
Hvor meget: Standard kr. 150,- / Studerende, pensionister og unge u. 25 kr. 90,-
Hvordan: Læs mere og køb billet på http://bora-bora.dk/forestilling/murmur-inked eller tlf. 86 19 00 79.

Pressefotos: http://bora-bora.dk/2015/03/murmur-inked-pressebilleder

Videotrailere
Inked: https://vimeo.com/112490470
Murmur: https://vimeo.com/112487663
Kort version med begge: https://www.youtube.com/watch?v=r8vkdfGwHK8

Videofiler:
https://www.dropbox.com/s/ihrkib0o0khvb5c/borabora-aakashodedra-inked.mp4?dl=0
https://www.dropbox.com/s/tshcxgf5wqiktkr/borabora-aakashodedra-murmur.mp4?dl=0

Kontakt:

For yderligere info samt anmelderakkreditering: PR manager Lars Kjær Dideriksen,
22 72 00 79 / lars (a) bora-bora.dk
Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder på Bora Bora, 26 22 67 26 / jesper (a) bora-bora.dk

Om Aakash Odedra
Aakash Odedra er en prisvindende, moderne britisk danser, der har den dynamiske energi til at tiltrække topkoreografer, som bl.a. hans mentor Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui, og Russell Maliphant, der har hver skabt nye solostykker for ham.

Hans egne koreografier spænder fra store klassiske aftener til nutidige værker og opera.

Aakash er blevet tildelt adskillige priser og legater, senest den Bessie Award for Outstanding Performer i New York (2014). I 2013 blev Aakash også tildelt en Sky Academy Arts Scholarship for udviklingen af “Murmur”. I maj 2014 præsenterede Aakash Odedra Company “Murmur” (med Lewis Major og Ars Electronica Futurelab) og “Inked” (af Damien Jalet) ved International Dance Festival Birmingham.

www.aakashodedra.co.uk

 

CREDITS

INKED:
Koreograf – Damien Jalet
Performer – Aakash Odedra
Assisterende koreograf – Aimilios Arapoglou
Komponist – Loscil
Lysdesigner – Fabiana Piccioli
Kostumer – Paul Lespagnard
Teknisk instrutør for recidencies – Andy Finn
MURMUR:
Koreografer – Aakash Odedra, Lewis Major
Performer – Aakash Odedra
Movement Vocabulary Interpretation – Subhash Viman Gorania
Lysdesigner – Andrew Ellis
Assisterende lysdesigner – Clare Byrnes
Komponist – Nicki Wells
Musik supervisor – Nitin Sawhney
Dramaturg – Farooq Chaudhry
Teknisk instrutør for recidencies – Andy Finn
Video Engineer – Imanol Gomez

Ars Electronica Futurelab:
Management – Kristefan Minski
Teknikere – Patrick Müller, Erwin Reitböck
Programmering – Florian Berger, Roland Aigner, Otto Naderer
Grafik og animation – Andreas Jalsovic
Originalt koncept – Roland Haring
Turné:
Teknisk instruktør: Sander Loonen
Video Engineer: Imanol Gomez
Lystekniker: Martin Langthorne
Manager: Anand Bhatt

Støttet af Sky Arts Academy Arts Scholarships i samarbejde med IdeasTap
Støttet af Arts Council England

Produktion – Aakash Odedra Company
Co-produceret af Bora Bora
Samt Arts at Dartington & Dartington Hall Trust (UK), Centre des arts, Scène Conventionnée “Ecritures Numériques” (FR), Festival Cultural de Mayo, (MEX), Théatre Firmin-Gémier / La Piscine (FR), Curve Theatre (UK), DanceXchange (UK), La Comète, Scène Nationale de Châlons-en-Champagne (FR), Maison de la musique de Nanterre (FR), Maison des Arts de Créteil (FR), Pavilion Dance South West (UK), Sampad (UK), Studio Programme, The Royal Ballet (UK)

Aakash Odedra Company er repræsenteret af Sarah Ford / Quaternaire