Aarhus-kunstnere giver slip på sig selv i Journals

Hele foråret har en gruppe forskellige kreative talenter fra det århusianske vækstlag eksperimenteret på Bora Bora. Målet? At sammen give slip på rutinerne – uden at lave en forestilling. Men tirsdag og onsdag kan publikum alligevel se resultatet “Journals” på scenen.

– Det har været sindssygt befriende ikke at skulle tænke på et endeligt produkt i form af en forestilling. Det var oprindeligt ikke planen, at de seneste måneders eksperimenter skulle vises til nogen.
Ordene kommer fra instruktør Troels Primdahl. Han tilføjer:
– Da folk gik ind i salen fik de skuldrene ned. Jeg tror, de gjorde noget, som de ellers ikke ville have gjort. Planen var, at vi skulle glemme os selv, vores rutiner og forfængelighed. Og især vores identitet som musikere, dansere osv.
Projektet “Journals” var først tænkt som en serie korte videoer med kunstneriske eksperimenter. Men tirsdag den 27. maj og onsdag den 28. maj kan publikum alligevel få syn for sagen. På scenen vil fem af disse kalejdoskopiske stemningsskift, som Troels Primdahl kalder de kreative journaler, blive præsenteret.

Mange ingredienser
Arbejdet med “Journals” startede i marts og i skrivende stund er 18 udøvende kunstnerne plus forskellige produktionsassistenter involveret.
– De arbejder alle i meget forskellige fagdiscipliner. “Journals” er et samarbejde på tværs af moderne dans, ny kompositionsmusik, scenografi, kostumedesign, filmkunst og teknologi, forklarer Troels Primdahl.
Hans mål er at få alle de forskellige elementer til at berige hinanden.
– Det er som at koge suppe uden have opskriften. Kunsten er at få den til at smage godt, fortæller kokken, der ikke har haft så mange krydderier mellem hænderne før.

Ny nerve i legestuen
– Jeg håber, at metoden kan være vejen til at opnå større autenticitet, nærvær og integritet, siger Troels Primdahl.
Han vil gerne udfordre den institutionaliserede kunstneriske faglighed. En uddannelse er naturligvis en styrke, men…
– Man lærer også hvad der er rigtigt og forkert at gøre på en scene. Det ville vi gerne ud over. Finde en ny nerve og måske et nyt udtryk, siger han.
Arbejdet har primært stået på i Bora Boras lille sal samt i værksteder rundt om i byen.
– Det er et kæmpe privilegium at have det arbejdsrum. Der er en sindssygt god stemning i salen. Alt er tilladt. Og huset og teknikerne er utroligt hjælpsomme, siger han.

Århusiansk potentiale
Bora Boras kunstneriske leder Jesper de Neergaard har givet Troels Primdahl og de andre involverede frie tøjler.
– Bora Bora skal ikke kun præsentere det bedste dans og visuelle teater fra ind- og udland. Vi skal også give mest mulig plads til vækstlaget i byen. Der skabes så mange ambitiøse unge talenter i de kreative miljøer og på de kunstneriske uddannelser i Aarhus. Selvfølgelig skal de have plads til prøve deres idéer af. “Journals” er et fremragende projekt, fordi det samler så mange meget forskellige mennesker på ét sted og insisterer på, at alt kan ske.

To gratis fremvisninger:
27. og 28. maj – begge dage kl. 19.30 (med reception i Bora Boras foyer HeadQuarters efter forestillingen onsdag den 28. maj). Billetter kan bestilles gratis via Billetlugen: http://www.billetlugen.dk/teater/34104/journals/

Fakta:
JOURNALS et performanceværk af kunstneren Troels Primdahl.
Med i det kunstneriske ensemble er:
– Dansere: Jonathan Ibsen, Louisa Field, Molly Nyeland, Pernille Malou Konzack Sørensen, Ragna Maria Husted, Rose Risager.
– Komponister & musikere: Allan Gravgaard Madsen, Filip Johan Arnestad, Kaj Duncan David, Marie Sønderskov, Sofia Olsson.
– Kostumiers: Anna von Aabling, Jane Pedersen, Karole Marie Pouvreau.
– Interaktionsdesignere: Lærke Vilain Ditlev, Nils Rungholm Jensen.
– Filmfotograf: André Hansen.
– Lysdesign & Scenografi: Peer Mariboe. Sten Baadsgård.
– Makeup-artist: Lidia Bonaria Bassero.

Fotos:
http://bora-bora.dk/2014/05/pressebilleder-journals
Danserne fra Journals. Samt Troels Primdahl stående bagerst mellem de elastiske strenge, mens danser Jonathan Ibsen står forrest viklet ind i dem.

Kontaktinformation:
Troels Primdahl, Journals, 50 32 05 10, tprimdahl(at)gmail(dot)com
Jesper de Neergaard, Bora Bora, 26 22 67 26, jesper(at)bora-bora(dot)dk
Lars Kjær Dideriksen, Bora Bora, 22 72 00 79, lars(at)bora-bora(dot)dk