Brian Falk er manden bag Tango Malevaje Festival, som indtager Aarhus i weekenden 1.- 4. august. Her er Bora Bora vært for det store Tango Generation Show torsdag aften, som præsenterer nogle af tangoens absolutte verdensstjerner, primært fra Argentina. Vi har spurgt Brian Falk om, hvad tangoen og festivalen kan tilbyde.

af Sune Rustrup, Bora Bora

 

Hvad betyder Tango Malevaje?
Malevaje er et slangord fra tangoens fødsel, som betyder undergrund, eller noget som ikke er mondænt. Og tango betyder møde.

 

Hvorfor skal Aarhus have en tangofestival?
Da tangoen kom til Danmark i starten af halvfemserne, var det faktisk i Aarhus det startede. Vi var det første sted, der genindførte den argentinske tango, og i dag kommer de største argentinske lærere først og fremmest til Aarhus. I år er det fjerde gang, vi afholder festivalen, og den er større end nogensinde før.

 

Kan man komme alene, eller skal man have en partner med?
Man kan komme som sig selv til alle arrangementerne. Det fantastiske ved tango er, at man egentlig bare tropper op, og så kan man blive budt op eller byde op – afhængigt af om man er mand eller kvinde.

 

Er der noget at komme efter, hvis man ikke selv danser tango?
Helt bestemt! Der er jo det store show på Bora Bora, som er en stjerneopvisning, der appellerer til alle aldersgrupper. Så er der koncerter med nogle af de bedste jazzmusikere i Aarhus, bla. Christian Kwella, som er en kendt århusiansk guitarist, der kommer med sit orkester og spiller tangojazz. Desuden kommer der et russisk orkester, som spiller til alle milongaerne. Det bliver en slags caféer, hvor man kan sidde og høre musik og drikke et glas vin, mens man ser folk danse. Der vil også være deciderede shows, hvor de professionelle dansere optræder i mindre sammenhænge. Man rydder lige gulvet, og så vil der være 3-4 shows med forskellige lærere.

 

Hvad er en milonga?
En milonga er et afgrænset rum, hvor man kan mødes og danse. Det er som regel noget, der foregår mellem 23 og 05 om morgenen. Og så er det også navnet på en hurtig tango.

 

Hvad hedder det så, når den er langsom?
Så er det bare tango. Og når den bliver spillet endnu langsommere, er det også stadig bare en tango. Det er kun, når den bliver spillet hurtigt, at det er en milonga. Rytmen er hurtigere, og det har mere lyd af den gammeldags måde at spille på, den såkaldte habanera.

 

Hvad kommer der ellers til at foregå?
Der er workshops både for helt nybegyndere og for mere øvede; der er seminarer, hvor man kan arbejde mere intenst og mere dybt med tango, og så kommer der til at foregå forskellige events rundt omkring i byen, hvor man pludselig kan opleve tango og en stemning af Buenos Aires. For tango er jo født sådan lidt på gaden, så vi håber at kunne bringe lidt sydamerikanske vinde til Aarhus og skabe noget liv i byen.

Og så vil jeg også gerne fremhæve Gustavo Naveira, som er med i det store show på Bora Bora. Han står som den moderne tangos absolutte fader. Da tangoen nærmest var ved at uddø i firserne pga. militærdiktaturet i Argentina, opfandt han en moderne tangostil, der var med til at genintroducere tangoen verden over. At han kommer til Aarhus, svarer nærmest til at Messi kiggede forbi AGF, og blev hængende i en uges tid. Han har aldrig været andre steder i Skandinavien, og rejser videre herfra til Moskva, Rom og New York, så det er selvfølgelig stort, at Aarhus er i det selskab. Vi kalder vores festival Cool & Cozy, og det er netop, hvad vi kan i Aarhus; at få det til at virke nærværende. Det er det, jeg håber, at folk kommer til at opleve på festivalen.

 


Fakta:

  • Tango Malevaje Festival foregår rundt omkring på forskellige aarhusianske lokationer. Se fuldt program og billetinfo på tangomalevaje.com

  • Brian Falk driver til daglig tangoskolen TangoMalevaje sammen med Lotte Thrane. Skolen har eksisteret siden 1997 og kan findes på tangomalevaje.dk