I disse dage træner otte dansere og en sangerinde fra fem forskellige lande i Granhøj Dans’ lokaler i Aarhus. Målet er en international samproduktion, der får premiere til sommer i Ljubljana og skal turnere i hele Europa. Fredag d. 9 marts kl. 15.30 til 16.30 er der åben prøve i Granhøj Dans’ lokaler, Klosterport 6, 8000 Aarhus. Alle er velkomne og det er gratis at deltage.

Egentlig var der ikke tid i kalenderen, da Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder af Bora Bora, ringede Palle Granhøj, koreograf og kunstnerisk leder af Granhøj Dans, op mens denne stod i Københavns Lufthavn. De Neergaard havde foreslået Granhøj Dans som leder af en stor samproduktion for otte lande i det internationale scenekunstnetværk DNA (Development of New Art), og skulle nu høre om projektet var ladesiggørligt.
– Produktionen levede simpelthen op til at samtlige punkter i Granhøj Dans’ formålsparagraf, og da det senere stod klart, at en planlagt turné i Kina skulle udskydes, valgte vi at springe på, forklarer Palle Granhøj.
Han roser initiativet som lokal kulturpolitik, der går smukt i tråd med Aarhus’ vision om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017:
– Aarhus bliver i den grad promoveret. Lige midt i diskussionen om rollen som Europæisk Kulturhovedstad i 2017, så laver Bora Bora og Granhøj Dans et projekt, hvor Aarhus i den grad er på dagsordenen i otte lande i løbet af et år. Og forhåbentlig derefter også. Inden Bora Bora når at åbne, har Jesper allerede søsat et EU-projekt med en lokal koreograf. Det passer jo perfekt ind i visionen, forklarer Palle Granhøj der pt kan skrive land nummer 37 på listen over steder, han har vist sine produktioner.

Auditions i tre lande
I løbet af januar og februar har Granhøj selv afholdt workshops og auditions i hhv. Budapest, Vilnius og Prag, hvor han har fundet frem til de dansere, der skal bruges i den internationale samproduktion. Oprindeligt var produktionen tænkt med seks dansere, men efterhånden som Granhøj Dans gik mere ind i projektet, kom antallet af performere op på otte mænd og en kvinde. De sidste tre finansieret af Granhøj Dans.
Palle Granhøj glæder sig over at arbejde med dansere med vidt forskellig baggrund:
– Materialet er så farverigt, fordi de er så forskellige. De har forskellige uddannelser, og er fra forskellige lande, og der var ikke én af dem, der kendte nogle af de andre på forhånd. Selvfølgelig er det også forbundet med en stor risiko for dem at tage af sted i så lang tid uden at kende et øje. En af dem er familiefar og har to børn hjemme, men kommer alligevel til Danmark og bor i fem uger. Det har jeg stor, stor respekt for.

Indkvarteret i Missionshuset
Selvom det er en samproduktion af international kaliber, og støttet af EU, er økonomien i projektet ikke enorm. Dette har blandt andet bevirket, at størstedelen af danserne er indkvarteret på Granhøj Dans i det gamle missionhus på Klosterport. Her har Granhøj selv forladt sit kontor for at skabe rum til to sengepladser, og et interimistisk forhæng udgør rumdeler mellem andre. Der er ingen tvivl om, at danserne kommer hinanden ved i de fem uger på dansk jord.
Forestillingen, der får titlen Men&Mahler, bygger ovenpå det arbejde, som Granhøj Dans har skabt i den forudgående duet 2men2mahler. Dog er der på ingen måde tale om genbrug, da besætningen nu er helt anderledes og forestillingen hver dag trækkes et nyt sted hen.
– Det tager mig normalt meget lang tid at lave en forestilling, og grunden til at det her kunne lade sig gøre på så kort tid var, at jeg kunne videreføre det forarbejde, der var skabt i 2men2mahler. Man kan sige at Men&Mahler ikke er anden halvleg af 2men2mahler, men måske en større undersøgelse af mænd og Mahlermusik. En storebror. Den har fået lov til at vokse, fortæller Palle Granhøj.
På Bora Bora hersker der ligeledes stor glæde over det lokale samarbejde, der skal få Aarhusiansk dans ud i Europa:
– DNA er et udvekslingsprojekt, som skal sørge for at kunstnere i otte lande får nogle gode kunstneriske oplevelser. DNA-dansere ville ikke kunne få nogen bedre oplevelse end at arbejde med Palle Granhøj. Bora Bora og DNA er meget glade for det samarbejde, siger Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder på Bora Bora – Dans og visuelt teater.

Danserne der arbejder på Granhøj Dans frem til 17. marts:
László Fülöp (danser, Ungarn)
Áron Darabont Leon (danser, Ungarn)
Tomasz Cisesielski (danser, Polen)
Mikolaj Karczewski (danser, Polen)
Tomás Danielis (danser, Slovakiet)
Aureliusz Rys (danser, Polen)
Petras Lisauskas (danser, Litauen)
Bill Eldridge (danser, dansk med skotske rødder)
Dorte Petersen (sangerinde og danser, dansk)

FAKTA OM Development of New Art (DNA)
· DNA er et europæisk scenekunstnetværk, der arbejder for og afvikler international mobilitet af scenekunst og scenekunstnere på flere niveauer. Netværket vil skabe større udveksling af kunstnere, kunstneriske værker, interkulturelle kompetencer og ikke mindst danne grobund for nye kunstneriske samarbejder og netværk.
· I 2009-2010 gennemførte netværket et succesfuldt pilotprojekt med gode resultater:
   – 60 turnerende forestillinger
   – Involverede mere end 500 europæiske kunstnere
   – 30 regionale producenter og opkøbere
   – 7.500 publikummere

FAKTA OM BORA BORA – Dans og visuelt teater
· Danmarks største dansescene udenfor København
· Har status som Lille Storbyteater i Aarhus Kommune
· Præsenterer dans og visuelt teater i alle former
· Byder på lokale, nationale og internationale forestillinger
· Afholder de to internationale festivaler Junge Hunde og DNA
· Har flere gange årligt kunstnere fra ind- og udland i residency
· Fungerer som værested og produktionscenter for Aarhus’ dansemiljø

Billedtekst: ”I disse dage træner otte dansere og en sangerinde fra fem forskellige lande i Granhøj Dans’ lokaler i Aarhus. Målet er en international samproduktion, der får premiere til sommer i Ljubljana og skal turnere i hele Europa.” – Foto: Johan Ohlson

Interviewaftaler:
Det er muligt at møde de internationale dansere til interviews frem til den 17. marts 2012. Danserne kan træffes efter aftale på Granhøj Dans, Klosterport 6, 8000 Aarhus C. Interviewaftale laves med PR-medarbejder Jakob Edut, tlf. 40 81 41 61

Links:
– Billeder fra prøverne på men&mahler (300dpi) – www.bora-bora.dk/pictures/DNA/DNA_men&mahler.zip
– Bora Bora Logopack – www.bora-bora.dk/pictures/logo/BoraBora_logopack.zip (8,8MB)

Pressekontakt:
Jakob Edut